Na tokio gero radijo bangų sklidimo – praėjimo jau seniai nebuvau girdėjęs. Planas minimum pasiektas, bet apie viską nuo pradžių.
Varžyboms jau buvo pradėta ruoštis 4 savaitės prieš. Su 160m diapazono įranga klausimų nebuvo – viskas paruošta ir ištestuota jau per CQ 160 SSB. 80m diapazonas niekuo nestrigo – viskas veikia, 40m diapazonas – viskas veikia, 20m, 15m bei 10m diapazonai – viskas veikia. Belieka tik komandą surinkti. Vat čia buvo smagu. Kodėl? O todėl, kad vis jaunų naujų žmonių ima daugiau domėtis radiju. Kaip ir Algis LY2NK sakė ir sako, kad „rezultatas tiesiogiai proporcingas įdėtam darbui“, tai taip ir gavosi: mano pastovi veikla (kad ir po keliasdešimt minučių per savaitę) davė vaisius. Komanda susidėjo iš 21 dalyvio. Vat taip. Nors šv. Velykos turėjo daug įtakos į varžybas, tačiau pirma para buvo kažkas tokio įspūdingo. Penktadienį nuo pavakarės mokinau jaunimą kaip reikia valdyti transiverį, nes buvo tokių, kur pirmą kartą į radijo eterį išėjo. Tai darbelio buvo smagaus. Pamokas baigiau apie 22 val. Pradžia buvo nuostabi: pusė komandos miega (gerai, kad uošvienės, žmonos ir jos krikštamotės nebuvo, nes vaikai užėmė jų lovas) , o kita pusė prie transiverių. Pirmutinius kelis QSO parodžiau kaip reikia daryti, o po to palikau patiems susirasti korespondentą ir užmegzti radijo ryšį. Kiekvienoje pozicijoje sėdėjo po du arba tris radijo operatorius. Nu kaip faina! Aišku, susiderinti ant korespondento kontesto pradžioje ir padaryti savarankiškai QSO buvo iššūkis, bet pirmi žingsniai jaunimui buvo įspūdingi. Pats prisimenu, kaip dariau pirmus QSO savarankiškai su Vyto LY2OU rankų darbo transiveriu UW3DI iš KTU radijo klubo. Po to jau sustoti neišėjo...nu niekaip. Tai va, vaikščiojau po kambariukus ir vienoje rankoje „botagas“, o kitoje „meduolis“. Įdomiausia, kad jaunimas nesugadintas, t.y. klauso to, ką pasakau. Taip pravaikšiojau po kambarius iki ryto, kol keitėsi pamaina – atsikėlė kitas jaunimas, o šis mokino naujus operatorius. Mokinys po 4 val darbo jau mokina kitą mokinį ar mokinę. Jėga! Nors QSO daug nepridarėm, tačiau pirmi žingsniai radijo eteryje buvo nuostabūs. Kodėl taip sakau? O todėl, kad po pirmutinių 4 valandų darbo pirma pamaina turėjo eiti gulti. Tai kaip manote, ėjo gulti? Jaunimo buvo pilna kontestinė troba, azartas miegoti jiems neleido. Žinoma, atėjus rytui jau kai kuriems tėvai pradėjo rašyti su klausimais „kada baigsite?“. Ir pradėjo jaunimas skirstytis nuo 10 val ryto. Jaunimo tėvams ir man pačiam teko „taksisto“ vaidmuo iki Marijampolės autobusų stoties ir atgal. Gerai, kad Gintulis LY4R jau laukė stotyje, tai tuščias atgal nevažiavau. Nors Velykų šeštadienis, bet tokio kaip Ginto palikti be kontesto negalima. Dar šeštadienio dieną prisijungė LY2KJ į komandą. Šeštadienis be radijo ryšio nepraėjo. Žinoma, pamiršau pasakyti, kad man savaitė laiko prieš kontestą gerklę skauda ir nosis „bėga“. Pabandžiau 5 QSO, o po jų jau nebeiškalbu. Tai kitaip sakant, tiek manęs ir buvo radijo eteryje. Prisiminiau, kaip Algis LY2NK Amalių radijo sporto bazėje vaikščiodavo ir kontroliuodavo, kaip komanda dirba. Jeigu viskas OK, būdavo prigula koridoriuje ant raudonos sofkutės. Tai aš šį kartą taip pat elgiausi – vaikštau iš pozicijos į poziciją, o po to prigulu ant lovos.
Taip ir sekmadienio rytas atėjo. Ryte visi skirstėmės, nes uošvienės šeimyna grįžo ir mano šeimyna atvažiavo. Pasirodo, kol aš „kontestavausi“, tai jie nusprendė Velykas kaime švęsti, nes oras labai šiltas. Tai man niekur nereikėjo važiuoti – prie stalo ir į lovą. Žinoma, Gintulį prieš tai į Marijampolę nuvežiau.
Šį kartą labai mažai pasakojau apie praėjimą ant diapazonų. Ką galiu pasakyti – nuostabus praėjimas buvo. 20m bandas ėjo visą parą. Visą parą ant 20m bando sėdėjo operatoriai. Kukliausiai atrodė 160m bandas – kažkoks tuščias pasijautė lyginant su CQ160 SSB. 10m bandas ėjo iki 01 valandos nakties: apie 10 valandą užsidarė NA, bet atsidarė trasa į SA, tai tris valandas Gintulis darė ryšius su 100W, nes galinuko ant 10m bando dar neturiu.
Reziumuojant: 1080 QSO, 1.2 mln. taškų. Kaip jaunimui pirmą kartą sėdint prie radijo ryšio aparatūros – tai daug. Planas minimum (taškų požiūriu) – 1 mln taškų – pasiektas. Planas minimum (naujų operatorių „kalvė“) – 13 mokinių pirmą kartą pamatę transiverius ir išėję į radijo eterį – pasiektas.
Tai tiek tų įspūdžių.