CQ WW DX Contest CW 2023

Post Reply
LYR346
Callsign: LYR346

CQ WW DX Contest CW 2023

Post by LYR346 »

Liko savaitė iki telegrafinio WW DX :
https://www.cqww.com/rules.htm
Klubas, kaip visada aktyviai dalyvaus, nors kai kurių daugiklių nedarys..
LY2NK
Callsign: LY2NK

Re: CQ WW DX Contest CW 2023

Post by LY2NK »

Turėdamas laiko dažnai pasiklausau TB eterį.Vaizdas nykus.Pagrindiniuose TB ruožuose pilna laisvų dažnių,girdisi tik vienas kitas naujokas,sunku net suprasti koks praejimas.
Bet štai ateina šventė-radistų Kalėdos-CQ WW DX Contestas ir eteris atgyja.Tūkstančiai radistų visame Pasaulyje nebetelpa CW segmentuose,pasirodo,kad ir sąlygos eteryje neblogos...
Maniau tik registruotis šioje šventėje,bet...įtraukė ir per 29 val. LY2NK s.o.a.b.HP 1800 qso...
Šeštadienį stipri Aurora-net Rimo LY2N signalas turėjo specifinį atspalvį...Gaila,bet apie 50 proc. dalyvių daro per dideles pauzes,dažnai nepriima pirmos šaukinio raidės,e.t.c.
Nepaisant viso to,šventė pavyko.Ačiū visiems kurie savo taškais parėmė KTU RC.
73 Algis LY2NK
LY5AA
Callsign: LY5AA

Re: CQ WW DX Contest CW 2023

Post by LY5AA »

Atėjo laikas aprašyti CQ WW DX SSB bei CW 2023.
Pradėkim nuo CW. Pradžioje įžanginis žodis į radijo sportą Lietuvoje. Kaip visi žinote ir suprantante, kad apytiksliai Lietuvos vidutinis radisto amžius yra virš 60 metų. Jeigu atmestume kraštutines ribas, tai vidutinis amžius būtų 70 metų. Jeigu paskaičiuotume, kiek dirbančių telegrafu, tai būtų dar mažiau. Sprendimas seniai aiškus – reikia jaunimo.
Kadangi su jaunimu dirbu jau daug metų skirtingais klausimais, tai dabar povaliai turiu ką pasakyti. CQ WW DX CW, pabrėžiu CW, varžybose KTU radijo klubo komandoje, dirbusioje Multi-Multi kategorijoje LY2ZO šaukiniu, dirbo 17 radistų: 5 patyrę radijo operatoriai ir 12 naujokų. Gal rezultatas neįspūdingas taškų atžvilgiu, bet edukacija teigiama kryptimi vyksta. Toliau tęsiu pasakojimą lengvesne forma 😊
CQ WW DX CW varžyboms pasiruošti jau buvo pradėta iš karto po SSB turo: suderintos antenos, suderinta aparatūra, išbandyta. Į varžybas komanda pradėjo rinktis jau penktadienį: treniravo ausis prie radijų, rankas prie rankenėlių, bei kojas, t.y. prinešė malkų į triobą penkialiukčiui pečiui pakurti. Startavome tik dviese, kadangi tikslas yra labai paprastas – edukacinis. Šeštadienį atvažiavo dar 9 operatoriai-naujokai, o sekmadienį dar 3. Nei vienas nei karto nebuvo radijo eteryje CW režimu. Įdomu, ane? Aš pasirinkau gerai žinomų radistų, t.y. vieno iš jų - mano kaimyno Vilkaviškyje, t.y. Vytauto LY2A (LY2KA) metodą: „pirma išmokinti telegrafą, o „šnekėti“ išmoks patys“. O kita metodo dalis yra Algio LY2NK: „nemoki? Gerai, sėsk šalia patyrusio operatoriaus ir klausykis. Gausi ir pašaukti“.
Patirta buvo ta aplinka, kuomet kontesto metu per žmonių kiekį neįmanoma prasilenkti: kaip bažnyčioje prie komunijos 😊 Smagumėlis neišpasakytas ! Tas, kas yra kūrę M/M komandas, pozicijas, tas labai gerai supranta, apie ką aš kalbu. Ta jaunimo komanda – tai generolo P. Plechavičiaus licėjaus kadetai.
Komandos “mokytojai” turėjo ką veikti – pailapuotis jiems nebuvo kada, jie visi žinojo, kokiu tikslu atvažiuoja į komandą. Kiekvienas mokytojas gavo po 2 kadetus. Kaip mokytojams sekėsi, tegul čia rc.ktu.lt forume parašo jie patys. Taip forumas atsigaus. Aš galiu parašyti kaip man sekėsi edukuoti. O sekėsi va taip: sėda šalia manęs du mokiniai – iš kairės, iš dešinės pusių. Klauso kaip dirbu paieškoje. Išmoksta atskirti TEST, <kažkoks šaukinys>, TEST. Arba TEST, <šaukinys, šaukinys>. Tuomet aš įvedu šaukinį ir su sekančiu korepondento TEST šaukimo pabaiga paspaudžiu pedalą ir F4, t.y. perduodu LY2ZO. Tada man korespondentas atsako LY2ZO 5NN 15 arba A5 arba AE. Aš paspaudžiu pedalą ir F2, t.y. 5NN A5. Korespondentas perduoda TU arbe EE. Aš paspaudžiu ENTER. Ryšys užmegztas. Mokiniai viską girdi. Po 10-15 minučių mokiniai jau laisvai atskiria TEST, TU, 5NN, ir žinoma LY2ZO. Tuomet aš perleidžiu klaviatūrą ir pėdalą mokiniui. Aš įvedu šaukinį, o mokinys pats susiorientuoja kada paspausti pėdalą ir F4, o po to pėdalą ir F2. Viskas, qso padarytas! Pabandykit atspėti jauniausio mokinio amžių? 11 metų. Penktokė. O vyriausio? 15. Devintokas. Nu kaip manote, koks to rezultatas iš 12 naujokų? Penki jau atvažiuoja į CQ 160 CW 2024. 3 devintokai padarė po 30-50 QSO. Man tik šaukinį įrašyti į komandinę eilutę reikėjo. Dvi penktokės tik po 20 QSO. Tai vaikai, atvykę pirmą kartą į KTU RC LY2ZO komandą tiesiai į Pasaulinio lygio CW varžybas. Ką toks rezultatas rodo. O tai įrodo, kad LY2NK ir LY2A (LY2KA) metodai veikia! Ką galiu pasakyti – iš manęs jums po kavos puodelį 😊
Na o dabar prisiminkime CQ WW DX SSB 2023.
Pasiruošimas irgi prasidėjo mėnuo laiko iki starto. Komandoje buvo 10 operatorių: tiek patyrusių, tiek naujokų. CQ praktiškai naujokai nešaukė, nes dalis mokėsi kartu su patyrusiu operatoriumi, o dalis savarankiškai paieškoje dirbo. Rezultatai nebuvo milijonais taškų skaičiuojami, bet pagrindinis rezultatas, kuris buvo užsibrėžtas, pasiektas: edukacija įvyko, KTU RC komanda auga.

Reziumuojant šių metų KTU RC veiklą galiu pasakyti, kad LY2ZO/LY7A vėl iškils į TOP10 Europoje. Tik laiko klausimas. Jau kitiems metams varžybos yra suplanuotos. Jeigu netyčia išgirsite varžybose ar tai jaunus balselius, šaukiančius CONTEST LY2ZO LY2ZO, ar tai telegrafu LY2ZO, tai prisiminkite, kad gal ryšį darote su KTU RC komandos penktoku. Didžiausia parama iš Lietuvos radijo operatorių būtų nepraeiti pro LY2ZO šaukinį radijo eteryje ir neatsakykite didesniu greičiu (pa kolkas) nei 24 WPM 😊
Žemiau įdedu keleta nuotraukų iš CQ WW DX CW 2023 varžybų.
Attachments
LY2ZO Multi-Multi jaunimo komandos dalis su komandos kapitonu LY5AA.
LY2ZO Multi-Multi jaunimo komandos dalis su komandos kapitonu LY5AA.
LY2ZO multi multi komanda.jpg (365.08 KiB) Viewed 12650 times
LY2AT Juozas edukuoja devintokę
LY2AT Juozas edukuoja devintokę
LY2AT.jpg (204.67 KiB) Viewed 12650 times
Česlovas LY1DI tik įrašo radijo šaukinį į eilutę. Pėdalas, F4 ir F2 jau aštuntoko rankose ir kojoje
Česlovas LY1DI tik įrašo radijo šaukinį į eilutę. Pėdalas, F4 ir F2 jau aštuntoko rankose ir kojoje
LY1DI.jpg (317.17 KiB) Viewed 12650 times
Post Reply